بازی های حسی کودک: نحوه ساخت سنسوری بگ (Sensory bag) یا کیسه حسی
بازی حسی شامل هر فعالیتی است که حواس کودک را تحریک می کند. حواس شامل لامسه، بویایی، چشایی، حرکت، تعادل، بینایی و شنوایی. بازی با سنسوری بگ ها یکی از انواع بازی های حسی هستند که کمک میکنند بدون کثیف کاری و بدون ترس از بلعیدن مواد ریز یا خطرناک، کودک را در معرض انواع بافت ها، رنگ ها و ... قرار بدهیم و حواس کودک را تحریک و تقویت کنیم. تحریک و تقویت حواس کودک باعث رشد شناختی در او میشود. علاوه بر این، این بازی ها میتوانند باعث تقویت کلام، تقویت مهارت حرکتی ظریف و ... بشوند. سنسوری بگ ها بسیار متنوع اند و انواع بازی ها را می توان با آن ها انجام داد. به سادگی درست میشوند، قابل حمل هستند و تقریبا هزینه چندانی ندارند. از سنسوری بگ ها به دلیل بی خطر بودنشان می توان در سنین نوزادی هم استفاده کرد.
در این مقاله در مورد شیوه ساده ای از ساخت یک نمونه کیسه حسی صحبت خواهیم کرد و نمونه ای هایی از آن ها را با هم می بینیم.
در ابتدا ببینیم یک کیسه حسی از چه قسمت هایی تشکیل شده است؟ تمام سنسوری بگ ها از سه قسمت اصلی ساخته شده اند که تنوع در مواد استفاده شده در هر قسمت، باعث ایجاد انواع گوناگون سنسوری بگ ها یا کیسه های حسی می شود.
قسمت های مختلف سنسوری بگ ها:
۱. کیسه زیپ دار
۲. ماده پرکننده پایه (فیلر) که میتواند آب، روغن، مخلوط آب و روغن، رنگ ها، ژل مو، آرد، شن و ... باشد
۳. وسایل و مواد افزودنی که میتواند دانه های حبوبات، حروف فومی یا اسباب بازی های ریز، برگ، سنگ های کوچک صاف و گرد و هر چیز ریز و کوچک (مهم است که تیزی نداشته باشند تا کیسه سوراخ را سوراخ نکنند)
نحوه ساخت یک سنسوری بگ یا کیسه حسی:
برای ساخت، نیاز به یک کیسه زیپ دار ضخیم دارید (میتوانید برای اطمینان از سوراخ نشدن کیسه، از دولایه کیسه داخل هم استفاده کنید) و مواد و وسایل مختلف را داخل این کیسه بریزید( فیلر). برای محکم شدن کار و جلوگیری از پاره شدن و یا نشت مواد داخل کیسه، دور تا دور کیسه را با چسب پهن یا لنت برق، بچسبانید. میتوانید کیسه را با چسب به میز، زمین یا حتی شیشه پنجره و دیوار فیکس کنید و یا آن را فیکس نکنید و بگذارید کودک آزادانه آن را دست بگیرد و با آن بازی کند. به همین سادگی یک اسباب بازی حسی فوق العاده خواهید داشت. در ادامه ساخت یک مدل از سنسوری بگ ها را به شما نشان خواهیم داد.
سنسوری بگ (کیسه حسی) دریایی
برای ساخت این کیسه حسی به مواد زیر نیاز دارید:
کیسه زیپ دار، ژل موی آبی رنگ ( اگر نبود میتوانید از شامپو یا مایع ظرفشویی آبی رنگ استفاده کنید که قوام مشابه دارند. میتوان از آب هم استفاده کرد ولی قوام و بافت متفاوتی دارد و مدل دیگری از کیسه حسی را برایتان ایجاد میکند)، موجودات دریایی کوچک، نوار چسب پهن
نحوه ساخت:
ژل مو را داخل کیسه بریزید و موجودات دریایی را به آن اضافه کنید. هوای اضافی را خارج کنید و زیپ کیسه را ببندید و با چسب پهن کاملا درزگیری کنید. ابتدا اجازه بدهید کودک آزادانه با آن بازی کند، با انگشت هایش آن را لمس کند و موجودات دریایی را داخل ژل مو حرکت بدهد
۲. در مورد موجودات دریایی با کودک صحبت کنید. اجازه بدهید سوال بپرسد. در مورد رنگ آن ها، غذایی که میخورند، نحوه حرکتشان در آب و ... حرف بزنید.(این کار باعث تقویت کلام و افزایش دایره واژگان کودک می شود)
۳. از کودک بخواهید موجودات را دسته بندی کند، مثلا براساس نوع(ماهی، صدف، گیاهان ..) یا براساس رنگ آن ها، هر دسته را در یک طرف کیسه جمع کند.
۴. از کودک بخواهید با اقیانوس و موجوداتش، یک داستان خیالی تعریف و اجرا کند. (تقویت تخیل و خلاقیت)
در تصاویر زیر نمونه های مختلف کیسه های حسی را مشاهده می کنید
Related Articles